Ruhsal Sorunlar-Psikiyatri-Psikoloji

Ruhsal sorunlar nedir, nasıl oluşur?
Ruhsal sorunların bir grubu (şizofreni, manik depresif hastalık, bazı depresyon türleri gibi) beynin bazı bölgelerindeki hücrelerin normalden farklı çalışmasından kaynaklanan ve hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkan biyolojik temelli hastalıklardır.

İnsanların ruhsal sorun yaşadığı bazı durumlar ise, kişinin sinir sisteminin yapısı açısından bir yatkınlığı olup, yaşamındaki olayların etkisi ile ortaya çıkan sorunlardır.

Birçok durumda ise kişiler biyolojik yapı olarak sağlıklı iken çözümsüz kalan yaşam sorunlarının getirdiği yük sonucunda ruhsal zorluklar içine düşmektedir.

Psikiyatri nedir?
Psikiyatri insanın ruhsal bozukluklarının incelenmesi, ayırıcı tanısının yapılıp ve bu durumların kişiye özgü tedavisinin uygulanması ile ilgilenen bir hekimlik uzmanlık dalıdır.

Psikiyatri uzmanları ruhsal sorunların ilaçla ya da psikoterapi ile tedavisini yaparlar.

Psikoloji nedir?
Psikoloji insanın ruhsal yapısını inceleyen bilim dalıdır. Temel amacı normal ruh yapısının incelenmesi ve anlaşılmasıdır. Bu alanda üretilmiş kuramların öğretilmesini ve geliştirilmesini amaçlar.

Psikolog kimdir?
Psikolog unvanı üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerinde verilen eğitimin tamamlanması ile alınmaktadır. Psikologlar psikiyatri kliniklerinde başvuran kişilere testleri uygulamakta ve gerekli ek eğitimi aldıktan sonra klinik psikolog olarak psikiyatri uzmanının denetiminde ve uygun gördüğü durumlarda psikoterapi ile tedavi yapabilmektedirler.

Psikiyatri uzmanı (psikiyatrist)  kimdir?
Psikiyatri uzmanı (psikiyatrist) unvanı 6 yıllık tıp eğitimi sonrasında 5 yıllık uzmanlık eğitimi, tez hazırlanması ve tanı ve tedavilere yönelik sınav verilmesi sonucunda alınmaktadır.