Depresyon

Depresyon nedir?
Depresyon bir kişinin kendi normal haline göre yaşamdan zevk almada azalma, isteksizlik, mutsuzluk hissi, karamsarlık, geçmişle ilgili olumsuz düşünceler gibi duygu ve düşünce değişiklikleri yaşadığı ruhsal bir bozukluktur.

Bunlara ek olarak uyku sorunları, iştah azalması, sinirlilik, yorgunluk gibi belirtiler eşlik edebilir.

Depresyon nasıl oluşur, biyolojik bir hastalık mıdır?
Depresyon bazı kişilerde beyin hücrelerinin biyolojik nedenlerle dönemsel olarak işleyişinin bozulması sonucunda ortaya çıkar. Çoğu durumda ise kişinin yaşamındaki uzun süreli sorunları çözmede zorlanması ya da ani ve büyük yaşam sorunları ile karşı karşıya kalması halinde ortaya çıkar.

Depresyon nasıl tedavi edilir?
Depresyon tedavisi ilaçla, psikoterapiyle ya da her ikisi ile birlikte yapılır. Tedavinin en önemli aşaması sorunun biyolojik mi yaşam sorunlarına bağlı mı olduğunun anlaşılmasıdır. Bu belirlendikten sonra ilaçla ya da psikoterapi ile tedavi planlaması yapılır.

Depresyonda ilaçla tedavi zararlı mıdır?
Hayır. Depresyon ilaçlarının bilinen kalıcı bir zararı yoktur. Bağımlılık yapmazlar. Ancak psikoterapi ile tedavi edilmesi gereken durumlarda sadece ilaç tedavisi ile yetinmek kişinin sorunlarının geçici olarak üzerinin örtülmesine ve ertelenmesine yol açabilir.

Depresyonun psikoterapisi nasıl yapılır?
Psikoterapi düzenli seanslar şeklinde uygulanan karşılıklı iletişim yolu ile kişinin sorunlarını tanıma, anlama ve çözümlerini keşfetmesine dayalı bir tedavi yöntemidir. Kişi ve sorunun niteliklerine göre terapistin uygun göreceği psikoterapi tekniği seçilerek yapılır.

Başlıca psikoterapi yöntemleri psikodinamik terapiler ve bilişsel-davranışçı terapilerdir.

Depresyon tekrarlayıcı mıdır, nasıl önlenir?
Biyolojik temelli depresyonlar çoğu kişide tekrarlayıcıdır ve ilaç tedavisinin kişi iyiyken de sürdürülmesi ile önlenebilir.

Yaşam sorunlarına bağlı depresyonlar ise psikoterapi ile uygun çözümler üretildiğinde çoğu kişide kalıcı iyilik sağlamaktadır.